Begrijpelijk schrijven
Mensen lezen liever teksten die makkelijk te begrijpen zijn. Misschien ontvang je zelf ook wel eens een brief, die je meteen weer wilt wegleggen. Er staan woorden in die je niet kent, of er staan lange stukken tekst in. Hierdoor kost het moeite de brief te lezen. Als je helder schrijft, snappen mensen jouw boodschap sneller. Schrijven op B1-niveau, of begrijpelijk schrijven, helpt daarbij. In dit artikel lees je wat B1-niveau is en hoe je jouw teksten duidelijker maakt met korte zinnen, duidelijke kopjes en makkelijke woorden.
Wat is B1-taalniveau?
B1 is een taalniveau dat de meeste mensen in Nederland goed begrijpen. Daarom schrijven steeds meer organisaties op dit niveau. Teksten op B1-niveau zijn niet te moeilijk en niet te simpel. Er staan eenvoudige woorden in en korte zinnen. Ook is de opbouw duidelijk. Dit zorgt ervoor dat meer mensen de tekst snel snappen.
Maar waar komt het vandaan? B1 taalniveau komt uit een Europees referentiekader (ERK). In dit kader staan niveaus, waarbij A1 het makkelijkst is en C2 het moeilijkst. De niveaus zijn bedacht als richtlijnen om een vreemde taal te leren.
Begrijpelijk schrijven: zo maak je jouw tekst duidelijk
Wil je dat jouw tekst makkelijk te lezen is? En dat jouw lezer in één keer begrijpt wat de bedoeling is? Let dan op de volgende belangrijke kenmerken van begrijpelijk schrijven.
Gebruik korte zinnen
Lange zinnen maken een tekst ingewikkeld. Schrijf dus kort en krachtig. Je doet dit door meer punten te gebruiken, in plaats van komma’s. Daarnaast schrijf je actief: je gebruikt geen onnodige (hulpwerk)woorden.
Moeilijk: Als je teksten schrijft, is het belangrijk om goed na te denken over de zinsopbouw en de lengte van de zinnen, zodat lezers de informatie makkelijker kunnen verwerken.
Makkelijk: Wil je een begrijpelijke tekst schrijven? Gebruik dan korte zinnen. Dat leest fijner.
Schrijf korte alinea’s met kopjes
Een lange lap tekst schrikt af. Door alinea’s kort te houden en duidelijke kopjes te gebruiken, ziet de lezer snel waar de tekst over gaat. Een alinea bestaat uit ongeveer 5 zinnen. En in de kopjes zet je waar de alinea over gaat. In de ideale situatie weet een lezer het belangrijkste, door alleen de kopjes te lezen.
Gebruik makkelijke woorden
Kies voor gewone woorden die iedereen kent. Dit zijn woorden die je zelf ook gebruikt, als je met iemand praat. Wil je checken of een woord makkelijk is? Kijk dan op: www.ishetb1.nl.
Moeilijk: De implementatie van het nieuwe systeem vindt plaats op korte termijn.
Makkelijk: We gaan het nieuwe systeem snel gebruiken
Schrijf zoals je praat
We schrijven al snel op een zakelijke manier. Dit is vaak helemaal niet nodig. Gebruik een natuurlijke schrijfstijl, alsof je tegen iemand praat. Dat is prettiger én persoonlijker om te lezen.
Moeilijk: Indien u vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen.
Makkelijk: Heb je vragen? Bel of mail ons!
Leg vaktaal uit
Is het echt nodig een moeilijk woord te gebruiken? Bijvoorbeeld omdat het vaktaal is, en er geen ander woord voor is? Leg het dan uit.
Voorbeeld:
“SEO (zoekmachine-optimalisatie) zorgt ervoor dat je website beter gevonden wordt op Google.”
“B1 taalniveau is het niveau dat de meeste mensen in Nederland begrijpen.”
Zet de belangrijkste boodschap bovenaan
Mensen kunnen na de eerste zinnen al afhaken. Zet daarom de kernboodschap aan het begin, zodat de lezer meteen weet waar het over gaat. Een mooie plek voor de kernboodschap is het eerste kopje. Deze komt na de inleiding. In de kopjes daarna zet je de sub kernboodschappen.
Dus, hoe kun je begrijpelijk schrijven?
Wil je duidelijk schrijven? Gebruik korte zinnen, makkelijke woorden en alinea’s met kopjes. Schrijf zoals je praat en leg moeilijke woorden uit. Begin met de belangrijkste boodschap in de eerste alinea. Zo begrijpen de meeste mensen meteen jouw tekst!
Vind je dit lastig en heb je hulp nodig? Ik help je graag! op mijn homepage lees je hoe.