In een ander artikel legde ik al uit wat SEO is. Nou kun je enorm veel doen om je website voor zoekmachines te optimaliseren. De spiders van Google zijn namelijk erg slim en zien steeds meer. Het gaat dus verder dan alleen een zoekwoordenonderzoek. Met on page SEO optimaliseer je jouw website zo, dat deze nog sneller gevonden wordt op het internet. In dit artikel geef ik 5 tips, die je zelf eenvoudig kunt toepassen.
Gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit
Even iets belangrijks om mee te beginnen. Houd bij het optimaliseren van jouw website áltijd in gedachten waar het Google (en jouzelf, als het goed is) om gaat: de klant zo goed mogelijk bedienen. Dit houdt in dat Google de beste zoekresultaten wil laten zien om een zo duidelijk en snel mogelijk antwoord te geven bij een zoekopdracht.
Daarom hecht Google ook enorm veel waarde aan gebruiksvriendelijkheid. Jouw website en teksten moeten dus van goede kwaliteit zijn. Zodat een bezoeker snel bij zijn antwoord komt en ook nog eens de juiste informatie vindt.
Dat gezegd hebbende, ga ik nu verder met de tips.
1. Website structuur
Gebruiksvriendelijkheid begint bij de structuur van jouw website. Deze moet overzichtelijk zijn en de juiste weg wijzen. Zorg dus voor een duidelijke menustructuur met kloppende links. Vaak bestaat het menu uit een home-, over-, aanbod-, blog-, en contactpagina.
Blogs kun je vervolgens weer indelen in categorieën. Schrijf je bijvoorbeeld over koken, dan kun je aan de volgende categorieën denken: makkelijke gerechten, veganistische gerechten, desserts etc. Elk artikel hang je onder zo’n categorie.
Geef jouw blogs en pagina’s een logische en niet niet te lange URL mee. Het liefst met jouw zoekwoord erin verwerkt. Dit artikel heb ik bijvoorbeeld zijschrijfthet.nl/on-page-seo-tips genoemd.
Je bent goed op weg: je plaatst steeds meer info. Maar let op!
Hoe meer blogs of informatie je op je website plaatst, hoe groter de kans dat het voorkomt dat een pagina niet meer bestaat. Bijvoorbeeld doordat je een blogartikel hebt verwijderd. Het is logisch dat je dat op een gegeven moment allemaal niet meer kunt bijhouden. Het volgende is daarom essentieel.
- Verander nooit de URL van een pagina, als deze eenmaal online heeft gestaan. Google én jouw bezoeker worden dan namelijk op een verkeerd spoor gebracht en dat is niet goed voor jouw on page SEO. Verander je toch een URL, omdat je bijvoorbeeld de inhoud van je pagina wilde wijzigen? Maak dan een redirect aan. Dit kan onder andere via de plugin Redirection.
- Met deze zelfde plugin kun je ook 404 pagina’s opsporen. Oftewel pagina’s die niet meer bestaan, maar nog wel gevonden worden. Dit kan overigens ook op de website Dr. Link Check.
2. Interne en externe links
Voor on page SEO is het goed om interne en externe links op je pagina’s te plaatsen. Dit laat namelijk zien dat je verwijst naar andere bronnen en zegt dus wat over de inhoudelijke kwaliteit van jouw tekst. Je kan bijvoorbeeld vanaf je homepage naar een blogartikel verwijzen waarin je iets verder uitlegt. Maar je kan ook naar een externe pagina verwijzen, waar bijvoorbeeld een bron op staat die je hebt geraadpleegd.
3. Yoast is een goede hulp bij on page SEO
Installeer de gratis plugin Yoast SEO. Deze plugin is een hulpmiddel om jouw pagina’s te optimaliseren. Zo houdt Yoast bijvoorbeeld bij of je jouw zoekwoord vaak genoeg gebruikt in de tekst, of jouw tekst uit voldoende alinea’s bestaat en dus goed leesbaar is enz.
Wat ook erg handig is, is dat je in Yoast een SEO titel en meta omschrijving kunt invullen. Dit zijn de omschrijvingen die te zien zijn als jouw artikel in Google gevonden wordt. Denk hier overigens goed over na! Want je wilt natuurlijk dat deze stukjes tekst uitnodigen om jouw website te bezoeken.
Wil je meer weten over Yoast en SEO? Yoast heeft op de website enorm veel informatie staan en ze hebben zelfs een academie waarin je SEO les kan volgen.
4. Foto’s optimaliseren
Ook afbeeldingen en foto’s spelen een rol bij on page SEO. Let er op dat je deze bij het opslaan op jouw computer al een logische bestandsnaam geeft. Dit lezen de spiders van Google namelijk ook. En met scale542368.jpg kunnen ze niet zoveel. Maar met paard.jpg bijvoorbeeld wel.
Geef vervolgens ook een zogenaamde alt tag mee. Deze wordt o.a. gebruikt om voor te lezen aan mensen die slechtziend zijn. Je kunt deze alt tag, net als een titel, toevoegen zodra je een foto op je (WordPress) website plaatst. In de alt tag omschrijf je de foto, bijvoorbeeld: heerlijke strandrit te paard.
De tag moet niet alleen je foto omschrijven, maar ook iets zeggen over het artikel. Wat wil je ermee laten zien? Daarnaast is het goed om een zoekwoord in de alt tekst te verwerken, mits dit op een natuurlijke manier kan.
5. Waardevolle blogs!
Waar het vroeger misschien genoeg was je tekst gewoon vol met zoekwoorden te stoppen. Werkt dat nu helemaal niet meer. Dit werkt zelfs averechts! De spiders van Google worden steeds intelligenter en letten ook heel erg op de kwaliteit en de inhoud van tekst. Zo herkennen ze bijvoorbeeld synoniemen en controleren ze bronnen. Ze bekijken of jouw website ook op andere sites wordt genoemd. En ga zo maar door.
Wat voor jou zelf dus goed is om te onthouden: schrijf gewoon kneiter goede teksten. Net iets beter dan het artikel van jouw concurrent 😉 Geef veel inhoudelijke informatie en schrijf écht voor jouw lezer. Wat kan die eruit halen? Je wilt waarde toevoegen en mensen helpen, net als Google.

Alinea’s en subkopjes
Let erop dat jij niet al jouw waardevolle informatie in een keer opdreunt in een lap tekst van 1000 worden. Maar splits de tekst op in alinea’s en geef deze alinea’s kopjes. Want ook daar letten de spiders van Google op en dit telt zwaar mee bij on page SEO.
Bonustips
Nog een laatste eenvoudige tip: meld je bedrijf aan bij Google Mijn Bedrijf en vraag klanten ook om daarop recensies te schrijven.
Wil je next level gaan? Ga dan aan de slag met Google Analytics en Console. Hiermee kun je echt de statistieken van jouw website gaan bijhouden. En ook kun je bijvoorbeeld opdracht geven om jouw site te laten scannen door de spiders van Google. Dit zijn echter wel tools waar je tijd in moet steken, om je in te verdiepen!
Hopelijk zijn deze tips over on page SEO nuttig voor je. Heb je nou toch nog vragen. Of wil je weten wat ik voor jou kan doen om ervoor te zorgen dat jouw website beter gevonden? Dan hoef ik je vast niet meer te vertellen dat je contact met mij kunt opnemen!