Selecteer een pagina

SEO lastig? Vond ik in het begin wel. Of althans, het klonk mij nogal technisch in de oren. Wellicht is dat herkenbaar voor je. Of misschien ben je gewoon nieuwsgierig naar deze term, waar je tegenwoordig niet meer omheen kunt. In dit artikel leg ik je uit wat SEO is, dat de basis helemaal niet zo moeilijk is. En dat het je zelfs helpt bij een goede verhaallijn in je teksten en een heldere structuur in je website!

Wat is SEO?

SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie, houdt in dat je jouw teksten en website zo optimaliseert dat ze beter gevonden worden in zoekmachines. Dus dat iemand sneller op jouw website terecht komt bij het invullen van een zoekopdracht. Er zijn natuurlijk meerdere zoekmachines, maar voor het gemak hou ik in dit artikel Google aan.

Hoe werkt SEO?

Google scant websites met zogenaamde spiders. Deze spiders bekijken wat er op jouw website staat. En vergis je niet. Ze kijken niet niet alleen naar de inhoud maar ook naar de gebruiksvriendelijkheid. De spiders worden steeds slimmer! Met deze informatie wil Google de best passende resultaten tonen bij een zoekopdracht. Want als jij bijvoorbeeld wilt weten wat leuk is om te doen tijdens een dagje Maastricht, wil je niet terecht komen op een website over de afvaldienst in Maastricht. Om maar even een voorbeeld te noemen.

Zoekwoordenonderzoek

Om de spiders een beetje te helpen, is zoekwoordenonderzoek handig bij het schrijven van jouw webteksten. Dit is een belangrijk onderdeel van SEO. Het houdt in dat je onderzoekt op welke woorden jij gevonden wilt worden. Welke woorden omschrijven het beste jouw diensten? Of de boodschap die je wilt overbrengen.

Vervolgens bekijk je hoe vaak er op deze woorden gezocht wordt. Dit kan bijvoorbeeld in de zoekwoordplanner van Google Ads, of in Mangools. Deze laatste tool gebruik ik zelf. Met de informatie schat je in hoe groot de kans is dat mensen daadwerkelijk zoeken op jouw woorden.

Longtail zoekwoorden

Naast zoekwoorden (bestaan vaak uit 1 of enkele woorden) heb je ook longtail zoekwoorden. Deze omschrijven nog specifieker wat er in jouw tekst te vinden is. Een zoekwoord kan bijvoorbeeld zijn: Maastricht. Een longtail zoekwoord kan zijn: activiteiten in de zomer in Maastricht. Een longtail zoekwoord heeft vaak minder zoekopdrachten, maar je bereikt er wel in het bijzonder jouw publiek mee.

Is dat alles?

Naast het verwerken van zoekwoorden in je tekst, is er nog veel meer om websites en teksten te optimaliseren. Dit begint al wanneer je een website maakt. Je stelt een zogenoemde SEO titel in, een meta omschrijving, alt teksten en ga zo maar door. Een handige plugin die je hierbij helpt is Yoast SEO.

Ook is het belangrijk dat je website logisch is opgebouwd en dat alle knoppen goed werken. Want als een knop een error veroorzaakt, lopen niet alleen jouw bezoekers op een dood spoor, maar de spiders van Google ook.

Er zijn nog veel meer dingen waar je op kunt letten bij SEO. Maar voor nu hou ik het even hier bij.

SEO helpt je bij een duidelijk verhaal

SEO klinkt dus misschien wat technisch. En ik kan me voorstellen dat het je daardoor tegenstaat. Maar het helpt je ook enorm om helder te krijgen, wat je precies wil met je teksten. Welke boodschap wil je overbrengen? Wie is jouw doelgroep en hoe denken mensen in jouw doelgroep? Je schrijft namelijk niet voor Google, maar vooral om jouw boodschap over te brengen en jouw doelgroep te bereiken.

Ik hoop dat dit artikel je wat helderheid brengt. Heb je hulp nodig bij de optimalisatie van jouw teksten of website? Dan help ik je natuurlijk graag. Plan vooral een kennismakingsgesprek met mij in, om te kijken wat ik voor je kan doen.