Webteksten schrijven, dat is toch wel een vak apart. Want vaak weet je wel wat je wilt vertellen, maar hoe breng je jouw boodschap op de juiste manier over? Je moet met van alles rekening houden. De zinnen op een website mogen niet te lang zijn, de woorden niet te moeilijk. In webteksten moeten zoekwoorden verwerkt worden, want je wilt ook gevonden worden op het internet. Vervolgens moeten de teksten nieuwsgierig maken, maar ook weer geen vragen oproepen. En hoe leg je nou duidelijk uit wat je eigenlijk bedoelt? Geen zorgen, met dit artikel help ik je op weg!
Bedenk wat je precies wil vertellen
Bij webteksten heb je niet enorm veel ruimte om te vertellen. Deze teksten moeten namelijk kort zijn, omdat een lezer snel kan afhaken. Want naast dat een concentratieboog vaak kort is, is het aanbod van online informatie enorm. Dus het aanklikken van een volgende website is verleidelijk als een antwoord niet snel te vinden is. Hou daarom je tekst zo kort mogelijk. Dit kan als je precies weet wat je wilt vertellen. Ben je hier nog niet helemaal uit? Gebruik dan de volgende ‘doorvraag’ oefening:
Ik ga een artikel over webteksten schrijven
Waarom ga ik dit artikel schrijven? Omdat ik wil uitleggen hoe je een webtekst schrijft.
Waarom wil ik dit uitleggen? Omdat het schrijven van een webtekst best lastig kan zijn.
Waarom is het lastig? Omdat je met veel verschillende dingen rekening moet houden, waar je niet van op de hoogte bent als je weinig ervaring hebt.
Met welke dingen moet je rekening houden?
Schrijf een pakkende eerste zin
De eerste zin bepaalt of een bezoeker verder leest. Dus zeg kort en bondig waar de tekst over gaat. Wat de lezer kan verwachten in de rest van de tekst en welke vragen hij beantwoord zal krijgen. Verklap nog niet alles, want je moet de lezer ook nieuwsgierig maken! Je gaat nog dingen vertellen die essentieel zijn voor hem om te weten.
Zorg voor herkenning in jouw webteksten
De lezer moet zich in jouw verhaal kunnen herkennen. Dus denk vanuit de lezer en schets situaties waarin hij zich herkent. In het geval van dit artikel vindt de lezer het waarschijnlijk lastig om webteksten te schrijven en is hij op zoek naar tips. Maak ook dit zo concreet mogelijk. Zit de lezer met de handen in het haar? Zitten de woorden wel in zijn hoofd, maar krijgt hij ze niet op het beeldscherm?
Maak de teksten begripvol en duidelijk
Zorg dat de lezer zich begrepen voelt. Dit doe je door je aan te passen aan de tone of voice. Hoe zou je tegen de lezer praten? Wat hierbij kan helpen is een persona uit te schrijven. Een persona is een omschrijving van jouw ideale klant. Dit is sowieso een goede oefening, om je doelgroep specifiek te maken.
Gebruik ook begrijpelijke woorden in jouw webteksten en laat jargon achterwege. Want ík heb het misschien over zoekmachine geoptimaliseerde en converterende webteksten. Maar jij als lezer wil gewoon weten hoe je pakkende webteksten schrijft, die ervoor zorgen dat de lezer actie onderneemt. En die ook nog eens in Google gevonden worden.
Dus vraag jezelf continu af of jouw doelgroep het zal begrijpen. En zo niet, geef dan meer uitleg. Want anders roepen de webteksten alleen maar vragen op.
Schrijf samenhangend
Samenhangende teksten zijn prettig om te lezen. En dat draagt eraan bij dat een lezer de tekst wil uitlezen. Zorg er dus voor dat zinnen mooi op elkaar aansluiten. Om zinnen op elkaar te laten aansluiten kun je in een opvolgende zin verwijzen naar de vorige. Bijvoorbeeld door met het laatste woord van een zin de opvolgende zin te beginnen. Of gebruik koppelwoorden, zoals: daarnaast, bovendien, vervolgens etc.
Uiteraard gebruik je ook één onderwerp per stukje tekst. Nou zijn webteksten nooit zo lang en gaat dat meestal als vanzelf!
Verwerk zoekwoorden op een natuurlijke manier
Yes, we willen allemaal gevonden worden in Google! En vroeger kon je gewoon je webteksten volproppen met zoekwoorden. Maar die tijd is geweest. Er zijn zoveel factoren waar de zogenoemde spinnen van Google op letten. Zo kijkt Google vandaag de dag ook of jouw tekst (én website) logisch is opgebouwd, of de inhoud klopt, of er synoniemen van jouw zoekwoorden in staan. Ga zo maar door.
Het is dus zeker slim om een zoekwoord te kiezen, met een kans om ermee gevonden te worden. Maar kies er wel één die écht bij je artikel past. En verwerk hem vervolgens op een natuurlijke manier.
Ik kan nog veel meer vertellen over het schrijven van teksten en zal dit ook regelmatig doen in mijn blogs (en op social media natuurlijk). Hopelijk heeft dit artikel je alvast op weg geholpen bij het schrijven van een webtekst. Wil je nou dat ik een keertje meekijk? Stuur mij gerust een bericht!