Selecteer een pagina

We horen er steeds meer over: duurzamer leven. Iets wat ik privé eigenlijk al heel lang doe, maar nu ook in mijn bedrijf wil verweven. Ik vind het namelijk een enorm belangrijk thema. Ik heb het gevoel dat iedereen kan bijdragen aan het behoud van onze mooie planeet, de aarde. En dat alle kleine beetjes helpen. Dus waarom zou ik daar niet ook mijn beste beentje in voorzetten. Wil jij ook meer duurzaam gaan ondernemen? In dit artikel geef ik tips, waarmee je eenvoudig kunt beginnen. En vertel ik welke voordelen ik nog meer zie in duurzaam ondernemen.

Kies een duurzame bank

Duurzaam leven moet groots aangepakt worden. We hebben de grote bedrijven nodig, die duurzame keuzes maken en hiermee écht flinke impact maken. Geld heeft hierin een grote invloed. Want stel dat we met z’n allen alleen nog maar geld zouden besteden aan dingen die bijdragen aan een beter klimaat? Zoals investeren in bedrijven die zonnepanelen maken, een cosmeticamerk die milieuvriendelijke producten maakt, of een bedrijf die onderzoekt hoe we met z’n allen van fossiele brandstoffen af kunnen.

Je kan hier zelf eenvoudig mee beginnen door over te stappen naar een duurzame bank. Zelf bankier ik bij ASN (de Volksbank), maar ook Triodos bank is een grote naam onder de duurzame banken.

Thuis werken en reizen met het OV

Ik werk altijd vanuit huis. Sinds de pandemie ben ik erachter dat dit ook goed mogelijk is. Afhankelijk van je woonsituatie, is dit een duurzame keuze omdat je in ieder geval niet meer hoeft te reizen. Nou is mijn huis ook nog eens goed geïsoleerd, waardoor ik niet zo snel de verwarming aan hoef te zetten (ik trek sowieso eerst nog een extra trui aan). En met zonnepanelen op ons dak leven wij ook energie zuinig.

Meetings heb ik vaak online en als ik een afspraak buiten de deur heb, reis ik zo veel mogelijk met het OV. Ik heb een NS business card aangeschaft, die naar mijn idee niet kan ontbreken als je duurzaam wilt ondernemen. Ik vind het zelf ook ontzettend handig. Want nu hoef ik er niet steeds op het laatste moment achter te komen dat er geen tegoed meer op mijn ov kaart staat en ik de poortjes op het perron niet door kom.

Bijkomend voordeel van reizen met de trein is dat je onderweg nog wat kunt werken, niet in de file staat én gewoon kunt ontspannen met een lekkere koffie! Wel in je meegenomen koffiebeker natuurlijk, zodat je geen wegwerpbeker hoeft te kopen.

Papier heb je eigenlijk helemaal niet nodig

Ik heb ooit bij een organisatie gewerkt volgens de LEAN methode. Dit is een methode waarbij je zo efficiënt mogelijk werkt. Papier hadden wij bijvoorbeeld nauwelijks op ons bureau liggen. Het gebruik ervan is namelijk een vorm van verspilling, want je kan ook je digitale kladblok gebruiken. Dit is vaak ook nog eens functioneler.

Deze gewoonte kan ik mooi volhouden in mijn eigen bedrijf. Nou moet ik bekennen dat ik wel gevoelig ben voor mooie planners en notitieboeken en hier ook de nodige van heb gekocht. Maar momenteel ben ik overgestapt naar Excel. Hier houd ik mijn planning én taken in bij.

Wil ik in de toekomst nog graag een schrijfblok en heb ik al mijn huidige opgemaakt? Dan stap ik over op een merk als Moyu. Zij maken schrijfblokken en planners van steenpapier. Dit papier wordt op een duurzame manier gemaakt en doordat je de pen kan wissen, kun je het papier weer opnieuw gebruiken!

Refurbished artikelen

Een poos geleden ging mijn laptop kapot door een noodlottig ongeval met een kop koffie. En ik heb toch echt een laptop nodig om te werken. Maar ik weet hoeveel negatieve impact de productie van apparaten, zoals laptops heeft op het klimaat. Dus ik besloot een refurbished laptop te kopen. Helaas was er iets mis met deze laptop en besloot ik al snel om toch een nieuwe te kopen.

In de toekomst wil ik toch de refurbished of tweedehands apparaten weer een kans geven. Zo denk ik er bijvoorbeeld over om voor een noice cancelling hoofdtelefoon op Marktplaats te kijken. En sowieso alleen apparaten aan te schaffen, die ik écht nodig heb.

Door hier zo bewust over na te denken, merk ik ook dat ik steeds minder spullen eigenlijk écht nodig heb. En ik zie het ook wel weer als een uitdaging om duurzamere alternatieven te vinden als ik iets nodig heb. Het betekent voor mij niet dat ik niks meer mág kopen. Maar ik wil hier wel creatieve en weloverwogen beslissingen in maken.

Welke stappen wil ik nog meer nemen in het duurzaam ondernemen?

Je kan zoveel doen om duurzamer te leven en ondernemen. Hieronder nog een opsomming van stappen die ik in de nabije toekomst wil zetten:

  • Verzekeringen onder de loep nemen

Net zoals ik heb gekozen voor een duurzame bank, wil ik ook onderzoeken of ik mijn verzekeringen bij een duurzame partij kan onderbrengen. Een nuttige site die je kunt bekijken om te zien hoe duurzaam financiële instellingen zijn: Eerlijke geldwijzer.

  • Duurzame hosting providers aanbevelen

Ik maak websites. Maar websites en sowieso alles wat online staat, zorgt voor een enorme CO2 uitstoot. Alle online data wordt namelijk opgeslagen in datacenters die energie kosten. Daarom wil ik gaan kijken naar partijen die dit op een zo duurzaam mogelijke manier faciliteren. Zo heb ik bijvoorbeeld al XXL hosting gevonden.

  • Zelf havermelk maken!

Huh? Ja, zelfs dit draagt voor mij bij aan duurzaam ondernemen. Sinds ik thuis werk drink ik namelijk best veel havermelk cappuccino’s. Dit moet ik sowieso gaan minderen. Maar het minste wat ik kan doen is ook zelf mijn havermelk maken, zodat ik niet meer al die pakken hoef weg te gooien, wat weer zorgt voor minder afval!

Welk voordeel heeft duurzaam ondernemen nog meer voor mij?

Duurzaam ondernemen gaat bij mij ook deels vanzelf, omdat ik minimalistisch wil ondernemen en leven. Waar ik vroeger altijd het gevoel had dat ik blij werd van het kopen van nieuwe spullen, zoals een telefoon of kleding, besef ik nu juist dat ik dat helemaal niet nodig heb om mij blij te voelen. Ik vind het veel belangrijker om mij vrij te voelen. Zo ga ik nu veel liever een boswandeling maken dan shoppen op Hoog Catharijne.

Ook had ik altijd de behoefte om ver weg te gaan. Zo stond Nieuw-Zeeland heel lang bovenaan op de lijst met bestemmingen waar ik naartoe wil. Maar nu wil ik juist Europa ontdekken, omdat hier ook prachtige plekken te vinden zijn! En hoe leuk is het om deze per trein (en fiets) te bezoeken? Zo zie je veel meer van onze wereld.

Kortom, als je bewuster gaat leven, kun je meer genieten van de kleine dingen. En kom je er ook achter dat je minder nodig hebt! Dit is wat duurzaam leven mij oplevert.

Benieuwd naar alles wat ik nog meer ga doen om duurzaam te ondernemen? Volg mij op Instagram en LinkedIn om op de hoogte te blijven en inspiratie op te doen.